HEELMEESTER

Roman. 2017. Uitgeverij Luitingh-Sijfhoff.

Zürich 1971. Als de 8-jarige Himmel Grünewald met een scheikundig proefje zijn ouderlijk huis heeft opgeblazen, verhuist het gezin naar een voormalig hotel. Daar begint vader Karl een privékliniek. Samen met Himmel en zijn eigenaardige familie zet hij zich met hart en ziel in voor zijn patiënten. In het laboratorium werken Karl en Himmel aan medicijnen tegen chronische ziekten. Ze boeken opzienbarende resultaten en lange tijd gaat het goed. Maar dan dreigt een verraderlijk geheim uit de Tweede Wereldoorlog de kliniek en de familie fataal te worden.

Heelmeester is het 1e spin-offdeel van de roman Voor wie ik heb Liefgehad, waarin Louise haar oorlogsherinneringen aan de hand van oude dagboeken herbeleeft. In Heelmeester is Louise de moeder van Himmel en speelt ze weer een grote rol.

Longlist Libris Literatuurprijs 2018.

Recensies & lezersreacties

Fenomenaal, geniaal en on-Nederlands goed geschreven.
- Mieke Scheveningen, Hebban. 5 sterren -

Op een bijzonder daadkrachtige manier maakt Marcel Vaarmeijer bespreekbaar in hoeverre het goed is om iedereen te genezen. Hij zet het middel humor in om de lezer te laten zien dat de daadwerkelijke wereld wellicht nog verschrikkelijker en absurder is dan de wereld in het verhaal. Met Himmel, zijn familie en de dingen die Himmel doormaakt, creëert Vaarmeijer een bijzondere kijk op de wereld, waarbij hij af en toe akelig dicht bij de werkelijkheid komt.
- Marloes Otten, De Leesfabriek. 4 sterren -

Vanwege dit soort boeken houd ik van lezen: avontuur, spanning, humor, alles zit erin. Ik kan niet geloven dat iemand zo kan schrijven. Maar het kan! Ik kon linksboven aan de pagina niet voorspellen wat er rechtssonder zou gaan gebeuren. Geweldig!
- Evelyn Romp, Boekhandel Westerhof, Zwolle. 5 sterren -

Vaarmeijer gebruikt een prettige, directe, toegankelijke stijl zonder veel opsmuk, waardoor je dicht op het verhaal blijft zitten. Het is een tragikomisch verhaal en doet daarmee enigszins denken aan de beste romans van John Irving. Zeer, zeer geestig, op een mooie manier ontroerend, en ook nog eens spannend. Een heerlijk boek waarbij je de dagelijkse gekte echt kan vergeten. AANRADER!
- Remco Houtepen, Libris Venstra -

We volgen Himmel van kind tot wijze man, van verdriet tot meesterlijke ontdekkingen, van liefde die sneuvelt tot blinde liefde, en een zoektocht naar de waarheid over zijn moeder. Met veel gevoel voor humor en tragiek geschreven. Heelmeester verdient 1000 sterren*****
- Leesjunkie. 5 sterren -

Waar ligt de grens in onze hang naar een maakbare wereld? En ten koste waarvan? Ethiek, moraal en geweten stemmen tot nadenken door dit onderhoudende en van perspectief wisselende verhaal. Heelmeester boeit van de eerste tot de laatste zin. De samenhang van humor en ernst is subliem.
- Shyama Hopman, Shyama in Boekenland. 4,5 sterren -

Voortgestuwd door zijn enthousiasme en zin voor situatie- en taalhumor en ongebreidelde fantasie, weet de auteur zijn lezers helemaal mee te sleuren in een tragikomisch verhaal.
- Guy Doms, Hebban, 4 sterren -

Heelmeester is een goede mix van diepgang en humor. Er wordt af geblunderd in het boek. Zo blaast Himmel maar liefst drie keer zijn hond, kamer en huis op. Maar er wordt ook ingegaan op het Duitse geheime verleden van vader Karl, wat grote indruk maakt wanneer je achter zijn geheimen komt.
- Books I care about, Cijfer 9 -

Himmel mag bij het spreekuur van zijn vader aanwezig zijn. Zijn moeder leert hem over het verplegen van patiënten. In zijn vrije tijd werkt hij samen met zijn vader aan een onderzoek naar een geneesmiddel tegen diabetes. Oma Rosalinde heeft diabetes en Himmel en zijn vader besluiten dat dit de eerste ziekte zal zijn die ze gaan genezen. Fascinerend, geheimzinnig, grappig en verrassend.
- Mathilde, Ikvindlezenleuk4 sterren -

 

 

 

Boekinformatie:

Prijs: 19, 99

ISBN: 978 90 245 7621 0

Pagina's: 332

Bestellen bij: Bruna.nl

Ako.nl

Libris.nl

Bol.com

ECI.nl

etc