BOEM, WEG!

Kinderboek 10+. 2007. Uitgeverij Gottmer.

Na de dood van zijn vader verhuist de 10-jarige Gino Verbeek met zijn moeder naar Enschede. Ze proberen een nieuw leven op te bouwen, maar dat valt niet mee. Gino’s moeder is nog steeds verdrietig en Gino kan moeilijk wennen aan de nieuwe situatie.

Als Gino op 13 mei 2000 naar de stad gaat om een moederdagcadeautje te kopen, ontploft er een groot vuurwerkmagazijn in zijn straat. Gino overleeft de ramp, maar de knal haalt zijn hele leven overhoop.

In de dagen na de ramp logeert Gino bij zijn tante Betsy en oom Jan, die maar weinig aandacht voor hem hebben. Gelukkig vindt hij troost bij zijn schoolvriendinnetje Mies en haar vader. Ondertussen zoeken de politie en de brandweer naar zijn moeder. Een paar dagen later komt het vreselijke nieuws…

 

Recensies & lezersreacties

Ik moet mijn excuus maken aan Marcel Vaarmeijer. Ik zei in een lezing in 2006 dat er geen boeken waren over de vuurwerkramp in Enschede. Een jaar later was er wel een, en dat merkte ik nu pas op. Het gaat om het prachtige Boem, weg!
Marcel Vaarmeijer schrijft in dit boek over Gino van 10 die net met zijn moeder naar Enschede is verhuisd. Dat ontploft de vuurwerkfabriek die vlakbij hun nieuwe huis staat. Ondanks de heftige gebeurtenissen is dit een licht, helder en ontroerend boek, met een fenomenaal inzichtelijke pen geschreven: Vaarmeijer IS in dit boek de jonge Gino. Wat een mooi verhaal, en wat een onopgemerkt verhaal ook. Ik vond het in een Selexys-boekhandel bij de ramsj. Koop het daar, allemaal, alsnog, want dit mooie, kleine boek had op z’n minst een Zilveren Griffel verdiend. Ik hoop intussen op nieuwe werk van Vaarmeijer, of een heruitgave van Boem, weg! En op excuses aan de auteur van iedereen die het boek, net als ik, tot nu toe gemist heeft.
- Edward van de Vendel -

Boem, weg! heb ik in 1 adem uitgelezen. Erg goed geschreven en heel origineel. (m'n pa) Boem, weg is ook een geweldig middel om met jonge kinderen in gesprek te gaan over verlies, dood, trauma en het verwerken ervan. Absolute aanrader voor iedereen die ermee te maken heeft en verplichte kost voor iedere Enschedeër.
- Sifrah Spanjer -

Boekinformatie:

Prijs: €  9,95
ISBN: 978 90 257 2441 8
Pagina’s: 134

 

Bestellen via:
www.selexys.nl
www.bol.com